De webshop van Nederland en België

Een hondenmand kopen

  • 4 min lezen

Ook je hond verdient een eigen plek

In huis is het fijn voor de hond als die een eigen plek heeft om zich terug te trekken en te slapen.

Iedereen heeft wel een favoriete plek om te zitten in huis. Bij een hond is dat niet anders. Observeer goed waar de hond het liefst dicht bij jullie in de buurt ligt. Hier kun je dan de hondenmand neerzetten zodat de hond ook zijn eigen favoriete plekje heeft en ook nog eens dicht in de buurt van zijn baasje is.

Welke hondenmand, kussen of deken kies ik voor mijn hond?

Er zijn heel veel verschillende soorten en maten hondenmanden te koop. Ook heb je naast hondenmanden nog de keuze uit bijvoorbeeld ligmatten, dekens, matrassen en kussens.

De keuze van de mand is in grootte mate afhankelijk van het soort hond dat je hebt, en zijn behoeften. Als hulpmiddel voor de aankoop van een geschikte hondenmand kun je gebruik maken van één of meerdere van de onderstaande punten.

1. Leeftijd van de hond

Voor elke levensfase kan een mand met bepaalde eigenschappen nodig zijn.

Zo kan voor een puppy en oudere hond een mand met een relatief lage instap ideaal zijn omdat ze hierdoor makkelijk in en uit de mand kunnen komen.

Veel van onze oude lievelingen lijden door artrose aan ontstoken gewrichten, wat pijn veroorzaakt en de bewegelijkheid beperkt. Senior honden kunnen hierdoor de behoefte hebben aan een orthopedische mand of kussen. Jouw senior vindt hierdoor sneller een optimale slaaphouding en kan zich beter ontspannen. Ook voor hondenrassen met aanleg voor gewrichtsproblemen (zoals heupdysplasie bij Duitse Herders) is het ongeacht de leeftijd handig om uit voorzorg een orthopedisch hondenkussen aan te schaffen.

Voor een vitale volwassen hond die graag buiten speelt en nogal eens vies wordt kan het onmisbaar zijn dat de bekleding van de mand afneembaar is en in de wasmachine gewassen kan worden. Zo heeft de hond altijd een schone en frisse plek tot zijn beschikking.

2. Hoe groot moet een hondenmand zijn?

De grootte van de hondenmand moet natuurlijk passen bij de grootte van je hond. Een goede regel om dit bepalen is om voor de afmeting 5 tot 10 cm extra te tellen als je hond languit ligt. 90% van de tijd liggen honden lekker opgerold, maar als ze bijvoorbeeld met warm weer languit willen liggen moet dat wel mogelijk zijn.

Kijk ook altijd goed naar de maten in centimeters en niet naar S, M of L want die kunnen per merk en mand verschillen.

3. Favoriete lig- en slaappositie

Als je hond het heerlijk vindt om in een knus holletje te liggen kun je kiezen voor een hondenmand met een dikke zachte rand. Je hond kan hier lekker knus in liggen of zijn kop op de rand leggen.

Als je hond ook graag languit ligt kan een hondenkussen of ligmat weer ideaal zijn. Als ze het warm hebben kunnen ze hier lang uit op liggen om af te koelen. In de winter kan een ligmat weer fijn zijn als je vloerverwarming hebt. Zo ligt de hond warm en zacht.

Ligt je hond graag op de bank is een hondendeken natuurlijk de beste oplossing. Je hond kan dan lekker bij je liggen zonder dat de bank vuil wordt. Deze hondendeken kan ook gemakkelijk meegenomen worden in de auto als je op reis gaat. Zo is de hond dan toch een beetje in zijn vertrouwde omgeving.

4. Onderhoud

Het is verstandig om een mand te kopen die wasbaar is. Een mand kan eenvoudig vies worden van de modder als de hond heeft buiten gespeelt of een plas ongelukje heeft gehad. Hierdoor kan je langer gebruik maken  van de mand en heeft je jouw hond altijd weer een lekkere frisse slaapplaats.

Te vaak wassen is natuurlijk niet goed voor de kleur, vorm en vuilafstotende coatings. Ook zijn sommige honden zijn zeer gevoelig voor geur en gaan niet meer op een hondenbed liggen die net gewassen is. Maak daarom de mand eerst regelmatig schoon met een stofzuiger en haal vlekken direct weg met een vochtige doek.

5. Kleur en uiterlijk

De aanschaf van een hondenmand hangt ook af van je smaak en inrichting. Zo kun je een bepaalde kleur mand of kussen kiezen op basis van wat je mooi vindt en wat goed in je interieur past. Zorg er wel voor dat het contrast tussen de mand of kussen en de kleur vacht van de hond niet te groot is. Een hond verliest namelijk altijd haren en dit valt bijvoorbeeld extra op bij witte haren op een zwart kussen.

Ook kan het zijn dat een wat strakker hondenkussen beter in je interieur past als een hondendeken met pootafdrukjes of een donzige hondenmand.


Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.